maandag 21 maart 2011

Krijg Renkum energie van Arnhem?

GronLinks stelt vragen aan het college over de initiatieven in Arnhem: Krijg Renkum energie van Arnhem?
Vorige week is bekend gemaakt dat de gemeente Arnhem weer energiestad wil zijn. Maar liefst 43 concrete initiatieven zijn voorgesteld door onze buurgemeente. De gemeente Arnhem wil zelf het goede voorbeeld geven en streeft naar 3% energiebesparing in 2014. Daarnaast wil Arnhem over drie jaar 7% van haar energie zelf opwekken d.m.v. duurzame energie. Bedrijven, instanties en instellingen reageren enthousiast om mee te doen. In juni 2011 ligt er een convenant met concrete afspraken.
Gemeente Renkum werkt nu al samen met Arnhem op andere onderwerpen zoals belastingen en subsidieverwerving. Samenwerking op energiegebied met de gemeente Arnhem ligt voor de hand.
Kansen liggen er in onze optiek rond het EMT-cluster op Arnhems Buiten en het bedrijventerrein aan de Klingelbeekseweg.
Ook zien wij kansen voor de duurzame ontwikkeling van het Norske Skog terrein, mogelijk ook op het vlak van het opwekken van groene energie (zon, wind, biomassa) binnen de gemeente Renkum.
Welke stappen neemt het college de komende weken om samenwerking aan te gaan met Arnhem Energie stad en daarbij te profiteren van deze positieve ontwikkeling?

In Renkum hebben wij van het college nog geen concrete invulling gezien van de duurzaamheidsdoelstellingen in het college akkoord 2010-2014. Om de millennium doelen en de intenties in het milieuplan te kunnen uitvoeren zijn er veel initiatieven nodig. In het coalitie akkoord staat dat de gemeente Renkum haar CO2-footprint gaat vaststellen. Bij de activiteiten in het Milieuprogramma 2011 wordt dit niet genoemd. Wanneer is het college van plan om haar eigen voornemen te realiseren? Welke mogelijkheid ziet het college om de CO2 footprint alsnog in 2011 vast te (laten) stellen?

Indien de CO2 footprint van Renkum pas na 2011 wordt vastgesteld, dan blijft er minder tijd om deze footprint te reduceren. De beste manier om snel CO2 te reduceren is het besparen van energie en het omschakelen op duurzame energie. Welke plannen heeft het college voor maatregelen om de Renkumse CO2-footprint te reduceren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten