donderdag 24 september 2015

Klimaatneutraal Renkum met eigen windmolen


Wie klimaat zegt, zegt energie en wie klimaatneutraal zegt, zegt minder energiegebruik en andere energieopwekking. In deze ene zin kun je de ambitie van de gemeente Renkum samenvatten om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Maar daarmee begint eigenlijk pas de discussie. Want hoe ver kunnen we komen met besparing? En hoe ziet een klimaatneutrale energievoorziening eruit?
Laten we onszelf niet bedotten, het is nog een hele klus om binnen onze gemeentegrenzen de opwekking en het gebruik van energie gelijk te trekken. Neem ons eigen huis. Daar hoeven we in het eerste jaar dat het dak vol zonnepanelen ligt nog nauwelijks stroom bij te kopen. Maar de gasmeter draait nog altijd de verkeerde kant op. Om die op nul te krijgen, moet er nog veel gebeuren. En kom daar maar eens mee aan bij de woningcorporatie. Ik denk dat er maar weinig gebouwen zijn in Renkum die geen energie meer nodig hebben, laat staan dat ze energie opwekken. Voor het vervoer ben ik een modelburger – ik vervoer me voor zo’n 90% van de kilometers per fiets en trein. Maar een aantal bestemmingen is alleen met de auto redelijk bereikbaar. Kortom, als energiebewuste burger stoot ik aardig wat CO2 uit.



En wat voor een huishouden geldt, geldt ook voor de gemeente als geheel. We dragen flink bij aan de klimaatverandering en zullen dat, zelfs met energiebewust beleid voorlopig blijven doen.
Er zijn rigoureuze stappen nodig. We zullen bijvoorbeeld vol aan de bak moeten om de warmtevraag van de gebouwen te beperken. Overgang naar geheel-elektrisch maakt grote stappen voorwaarts gemakkelijker, bijvoorbeeld met warmtepompen in plaats van hr-gasketels. Nieuwe huizen kunnen we nu al zonder gasaansluiting en met een negatieve energierekening bouwen. En ook veel bestaande woningen kunnen nog ver terug in hun energiegebruik. En schoon vervoer met een minimum aan CO2-uitstoot? Wederom biedt elektrificatie de oplossing dichterbij. De energievraag zal dan dus omhoog gaan.
We kunnen alleen in de richting van klimaatneutraal kunnen komen als we meer doen dan de optelsom van de individuele burgers. Niet alleen allemaal panelen op ons eigen dak, maar alle bruikbare daken gebruiken om ook mensen zonder geschikt dak te voorzien van zonne-energie. Maar ook dan zijn we er nog niet – het totaal beschikbare dakoppervlak voor zon schiet tekort als we de totale vraag willen dekken. We ontkomen niet aan collectieve opwekking van schone energie met een bron die werkelijk zoden aan de dijk zet, Kortom, als Renkum werkelijk een klimaatneutrale gemeente wil worden, ontkomt ze niet aan een of meer windmolens binnen de gemeentegrens.
En nu het mooiste van het verhaal. Als we een ‘eigen’ Renkumse molen hebben, hoeven we ons geld niet langer uit te geven aan energiebedrijven met aandeelhouders en hoofdkantoren ver buiten onze mooie gemeente. Een mooi voorbeeld is de dorpsmolen in het Frieze Reduzum, waar de bewoners eigenaars zijn en de opbrengst onder andere hebben besteed aan een dorpscentrum, scholen, openbare-ledverlichting, sportvoorzieningen (http://www.reduzum.com/scripts/getfile.php?id=42537). Ook wij kunnen het uitgespaarde geld besteden binnen de Renkumse gemeentegrenzen, in onze eigen winkels, of aan zwembaden kinderopvang, bejaarden- en thuiszorg, sportvoorzieningen of aan verdere verbeteringen van onze huizen. Een eigen molen is meer dan een lelijk ding dat voor stroom zorgt. In Reduzum zorgt het al twintig jaar voor saamhorigheid.
Mijn inleg voor een Renkumse molen ligt te wachten.

Jos van der Schot, lid klimaatwerkgroep GroenLinks Renkum en Rijn & IJssel Energie Coƶperatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten