woensdag 23 september 2015

Klimaatneutraal bouwen - kan dat?

In de Commissie Leefomgeving strijdt Marlies de Groot voor duurzame en energiezuinige bouwprojecten.

Slopen, bouwen en verbouwen hebben een grote milieu-impact. 4,5% van het energieverbruik per jaar in Nederland. Ongeveer 33% van het totale energieverbruik besteden we aan wonen en het gebruik van gebouwen. Meer recycling, betere isolatie, slimmere energiesystemen inclusief het zelf opwekken van energie leveren een belangrijke bijdrage aan het verminderen van CO2 uitstoot, minder uitputting van de aarde/grondstoffen en lagere woonlasten.

In het Gelders energieakkoord zijn normen voor duurzaam en energiezuinig bouwen (EPC en GPR-normen) afgesproken. Een belangrijk speerpunt voor de GroenLinksfractie is om te zorgen dat dit ook gebeurt, ook bij de recente bouwplannen in onze gemeente zoals Stenen Kruis, Oosterbeek Hoog, Middenlaan Heveadorp, het Oude Politiebureau Doorwerth en Hogenkampseweg.
We houden het college daaraan. Dit is een taai proces in een gemeente waar andere partijen het eigenlijk wel goed genoeg vinden als de wettelijke, minimale normen gehaald worden.

Hier onder zie jij onze inbreng bij de behandeling van drie verschillende bouwprojecten:
Renkum (bouw sociale huurwoningen door woningbouwcoöperatie Vivare), jan. 2015
De introductie van normen zoals de GPR en de EnergiePrestatie Coefficient (EPC) zijn goede instrumenten om te kunnen meten en te kunnen communiceren. Het is niet het einde van het verhaal. Hergebruik van huishoudelijk afvalwater, warmte terugwinsystemen of het plaatsen van cv-ketels die energie opwekken zijn nieuwere methoden om tot meer duurzaamheid in de woningbouw te komen naast bijvoorbeeld een goede isolatieschil. Wij pleiten ervoor dat bij het ontwerp en de bouw zelf rekening wordt gehouden dat in de toekomst aanpassingen mogelijk blijven om de woning klimaatneutraler en meer levensloopbestendig te maken..

 Doorwerth Oude Politiebureau (woningbouwproject particuliere ontwikkelaar), maart 2015
En heeft de projectontwikkelaar wel eens gedacht aan zonnepanelen op de platte daken die daarvoor uitstekend geschikt zijn?

Beekdal (sloop en bouw verzorgingshuis door zorgondernemer Vilente), april 2015
Een duurzaam ontwerp. Hierover hebben we een vraag aan de wethouder. Zal het gebouw voor Zorg met Verblijf dadelijk ook voldoen aan de normen van de GPR met minimaal een 7 op alle onderdelen?

In de commissie leefomgeving strijdt Marlies de Groot ook voor strengere normen voor gemeentelijke gebouwen zodat de gemeente een voortrekkersrol heeft. Hierbij hoort natuurlijk ook MFC 3B4 in Renkum. Over dit project kan jij binnenkort meer lezen op Renkum Klimaatneutraal.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten