woensdag 23 september 2015

Klimaatneutraal in 2040 - hoe bereikt Renkum dat?

Werkgroep Raadsthema Klimaatneutraal
In 2040 wil de gemeente Renkum klimaatneutraal zijn. Dat heeft de (vorige) raad met elkaar afgesproken. Maar, wat wordt hier nu precies mee bedoeld? Hoe ga je dat bereiken? Hoe werkt dat nu precies? Een werkgroep met onder andere Henk Boon is hiermee aan de slag gegaan.



Werkgroep
Drie raadsleden, ondersteund door de raadsadviseur en de senior medewerker milieu zijn met het thema aan de slag gegaan. Welke definities er nu zijn en waar zou –in hun ogen- de raad naar moeten kijken en rekening mee zou moeten houden? Dat was de eerste vraag.
De werkgroep in gesprek gegaan met inwoners, scholieren (klimaatklas Dorenweerd) en bedrijfsleven. En is er een bezoek aan Parenco gebracht. Dat laatste zal ik even toelichten.
Er is enige tijd geleden een onderzoek gedaan naar CO2 uitstoot en daaruit bleek dat in de gemeente Renkum er één hele grote speler is: Parenco. Dit bedrijf stoot 50% van alle CO2 uit van de gehele gemeente. Dus alle inwoners en bedrijven de ene 50%. En Parenco de andere 50%. Elke ton CO2 die Parenco bespaart is dus erg belangrijk!
Als afsluiter heeft de werkgroep een avond georganiseerd voor de andere raadsleden. Hierin is een spel gespeeld en is er een inspirerende speech geweest van Vera Dam, directeur Milieu Centraal. Haar adviezen: Begin gewoon, ook al weet je nog niet wat het oplevert. Doe eens iets dat niet bij je past, kom uit je comfortzone. En bepaal samen wat je wilt dat de norm is. Is grijze energie de norm, of is zelf opgewekte energie onze standaard? 


 

Waarom doen we dit?
Als we doorgaan op de huidige manier, dan worden we nooit klimaatneutraal. Doen het Rijk, Provincie en Gemeenten wel voldoende om de internationaal afgesproken hoeveelheden terug te dringen? Het jaar 2040 klinkt nog heel ver weg, maar dat is het niet. De gebouwen die we nu bouwen, staan er dan nog.
Om in 2040 klimaatneutraal te zijn moet je nu beginnen met het starten, onderzoeken en experimenteren met diverse vormen van klimaatneutraliteit. Immers, sommige dingen gaan fout en dan is het goed als je dat vroegtijdig weet. Het is belangrijk dat elke partij zich dat vroegtijdig realiseert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten