dinsdag 29 januari 2013

Steun betoog Rector Dorenweerd College voor GL amendement Duurzaam Dorenweerd

Brief verstuurd aan alle raadsfracties:


14 Januari jl. ben ik als toehoorder aanwezig geweest bij het overleg van de Commissie Inwoners dat o.l.v. Gijs Beekhuizen (raadslid PvdA) plaats vond.

Dit i.v.m. de bespreking van het voorstel van het College van B&W m.b.t. de permanente uitbreiding van het Dorenweerd College.


Met genoegen heb ik kennis genomen van de waardering die de betrokken raadsleden namens hun fractie uitspraken over “de enige middelbare school in de gemeente Renkum”.

Het was daarnaast bijzonder prettig om waar te nemen dat vrijwel alle fracties aangaven het collegevoorstel in principe te ondersteunen.

Dat er ook allerlei kritische vragen werden gesteld, is tekenend voor het grote verantwoordelijkheidsgevoel van de fracties t.a.v. de school maar ook t.a.v. het gemeenschapsgeld dat hiermee gemoeid is!

Daarnaast kunt u zich ook voorstellen dat wij als school bijzonder content zijn met het voorstel van GroenLinks om in de raadsvergadering van 30 januari a.s. een amendement in te dienen op basis waarvan de gemeenteraad vervolgens kan besluiten om een aanvullende voorinvestering van € 50.000 beschikbaar te stellen t.b.v. het duurzaam maken van het Dorenweerd College en met de school afspraken te maken over het terugbetalen van deze investering gedurende een periode van 10 jaar.

Een dergelijk amendement ligt immers geheel in lijn met het streven van de school om in ieder geval de permanente uitbreiding klimaat neutraal te realiseren.

Daarbij moet u denken aan zonnepanelen op de het dak (500 m²), LED-verlichting in lokalen en gangen, ventilatie e.d. op basis van de programma-eisen ‘Frisse scholen”, kunststof kozijnen en het zoveel mogelijk inzetten van duurzaam materiaal. De uitdrukkelijke ambitie is om deze uitbreiding klimaat neutraal te exploiteren.

Al deze maatregelen maken deel uit van de opdracht die aan de architect is gegeven.



De school dient deze ambitie echter te realiseren binnen het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budget.

Dit budget is taakstellend want de school kan zich, gezien de beperkte financiële middelen, géén overschrijding permitteren.

Dit heeft te maken met het feit dat de school de groei van het leerlingenaantal zelf dient voor te financieren omdat het Ministerie van OCW tot twee keer toe geweigerd heeft het Dorenweerd College hierin te ondersteunen. De reserve van de school is daarnaast zeer beperkt.

De duurzaamheidsambitie beperkt zich echter niet tot de, nog te realiseren permanente uitbreiding.

Recent heeft de werkgroep “Duurzaam Dorenweerd’ de ambitie vastgesteld het Dorenweerd College de duurzaamste school van Europa te maken!

De betreffende werkgroep bestaat uit drie docenten, drie leerlingen, een extern deskundige, Jean Paul Gebben en ondergetekende.

Het is de bedoeling dat op basis van een op te stellen bidbook, waarin bovenstaande ambitie wordt uitgesproken, subsidieverstrekkers worden benaderd om een aanzienlijk bedrag beschikbaar te stellen voor het significant verduurzamen van de school. Dit moet vervolgens leiden tot een aanzienlijke verlaging van de exploitatie.

Het geld dat hiermee vrij komt, wordt vervolgens ingezet voor een aantal duurzaamheidsprogramma’s die in de komende 10 jaar gerealiseerd moeten worden.

Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van GroenLinks kan de school enerzijds een eerste, maar majeure stap maken richting het duurzaam maken van de school.

Anderzijds is dit gebaar richting Brussel, Den Haag en mogelijke subsidieverstrekkers een niet mis te verstaan signaal van de bijzonder grote betrokkenheid van de gemeenteraad t.a.v. het thema duurzaamheid!

Ik hoop dat u op grond van het bovenstaande begrijpt, waarom het Dorenweerd College het amendement van GroenLinks van harte ondersteunt.

Heel veel succes met uw raadswerk!

Rex Couzijn




R.J.C. Couzijn,

rector Dorenweerd College

bezoekadres: Dalweg 5, 6865 CZ Doorwerth

postadres: Postbus 70, 6865 ZH Doorwerth










Geen opmerkingen:

Een reactie posten