woensdag 30 januari 2013

Duurzaam Dorenweerd mogelijk


In de raadsvergadering van 30 Januari 2013 is het GroenLinks-amendement Duurzaam Dorenweerd unaniem aangenomen. De middelbare school krijg nu een duurzaamheidslening van €50.000, rector Rex Couzijn heeft aangegeven dit bedrag graag te willen gebruiken voor een investering in zonnepanelen.
In de raadsvergadering hebben we ook een toezegging gekregen van wethouder Erik Heinrich dat er een voorstel komt voor een zogeheten revolving fund. Dit fonds kan gebruikt worden voor duurzaamheidsleningen, zoals de lening aan het Dorenweerd College. De voorwaarden voor dit fonds en de criteria voor wie er in aanmerking komt voor een lening, zijn moeten nog ingevuld worden. Het voorstel wordt verwacht in combinatie met de milieunota in het voorjaar van 2013.

Hieronder het aangenomen amendement voor Duurzaam Dorenweerd.




Datum: 30 - januari - 2013

Betreft: Permanente uitbreiding Dorenweerd College

De Raad van de gemeente Renkum, heden bijeen,

Constaterende dat:
 Het Dorenweerd College zijn best wil doen om een duurzame school te worden, zo niet de duurzaamste school van Nederland.
 Het de intentie is van het Dorenweerd College om met behulp van enkele bidbook investeerders enthousiast te maken om ze te helpen bij het duurzaam maken van de school.
 In de Uitkomsten Raadswerkgroep Bezuinigingen, waarin een grote meerderheid van de raad heeft geparticipeerd, onder punt 8 wordt vermeldt; Duurzaamheid met opbrengst op korte termijn. En vervolgens: “De raad is het er over eens dat duurzaamheid een speerpunt is dat nader uitgewerkt gaat worden. Op de korte termijn moet er echter alleen in duurzaamheid geïnvesteerd worden als de opbrengst direct te kwantificeren en realiseerbaar is.”
 Substantiële duurzaamheidsinvesteringen niet te realiseren zijn binnen het huidige bouwbudget. Nu, tijdens de bouw, een extra investering in het aanbrengen van duurzame materialen en zonnepanelen leidt tot synergie en daarmee tot of lagere kosten of nog meer duurzame investeringen.

Overwegende dat:
 De gemeente Renkum aan het Dorenweerd College een lening kan verstrekken om tegemoet te komen in de duurzaamheidsinvesteringen;
 Het Dorenweerd College bereid is om, afhankelijk van de aard en inhoud van de lening, van de “winst” van de lagere energielasten van de nieuwbouw de lening terug te betalen. Waarmee het bedrag terug vloeit in de gemeentekas, volgens de zogenaamde Revolving fund systematiek.
 De gevraagde duurzaamheidslening van € 50.000 t.b.v. nieuwbouw van het Dorenweerd College gevonden kan worden in de algemene reserve.
 Het een goede zaak is dat ook de Raad de initiatieven ondersteunen die bijdragen aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het reduceren van de CO2 uitstoot.
 Deze coalitie in het coalitieakkoord het streven heeft opgenomen dat de gemeente Renkum op termijn een klimaat neutrale gemeente wordt.
 De Raad bij besluit van 15 december 2010 (toezegging bij vaststellen Strategische Visie) heeft vastgelegd dat dit streven in 2040 bereikt dient te zijn.
 De coalitiepartners in hun brief van 24 november 2012 aan het college constateren; dat er nog bij een aantal niet onbelangrijke punten nog onduidelijkheid bestaat m. b. t. de uitvoering. Daarbij gaat het o.a. over punt 5. Duurzaamheid (o.m. zonnepanelen gemeentehuis)
 Het Dorenweerd College gezien kan worden als een partij die mede uitvoering geeft aan de publieke taak van de gemeente en dus in aanmerking kan komen voor een lening conform het Treasurystatuut.




Besluit het voorstel als volgt te wijzigen:
 Aan punt 2 van het geadviseerde besluit toe te voegen: Het beschikbaar stellen van een Duurzaamheidslening t.b.v. de nieuwbouw van het Dorenweerd College van € 50.000 en met het Dorenweerd College een contract op te stellen hoe het terugbetalen van deze lening in een periode van 10 jaar geregeld wordt.


en gaat over tot de orde van de dag.

Handtekeningen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten