maandag 14 januari 2013

GroenLinks pleit voor steun Dorenweerd bij verduurzamen

In de commissie inwoners van 14 Januari 2013 heeft Charley Erkens, raadslid GroenLinks Renkum, onze wens om het Dorenweerd College te steunen met een duurzaamheidslening ingebracht. Dit was zijn betoog:

Leerlingen van het Dorenweerd College, te weten Elna, Merel, Matthijs en Anne-Sophie, maakten in 2011 een profielwerkstuk over een Duurzaam Dorenweerd. Zij ontvingen daarvoor de zeer hoge onderscheiding van de Groene Lintjes van GroenLinks. U kunt het nog eens nalezen op de website van het Dorenweerd College. Een citaat uit het juryrapport: ‘Het denken over klimaatverandering en vooral wat kan de school en wat kan je zelf. Dat laatste maakt dat de jury hen uniek vindt, nog zo jong en zoveel drive, zoveel passie voor school, hun medeleerlingen, het groen, de natuur, klimaat en de toekomst. Hun toekomst, zo krijg je zin in de toekomst!’

Bij de presentatie vorig jaar van de bouwplannen van het Dorenweerd College begrijpt u dat onze verwachtingen hoog gespannen waren. Tot onze verbazing, teleurstelling maar ook verontwaardiging waren er geen extra plannen en realisatie van duurzaamheid. De huidige duurzaamheidsstandaardnorm dat is het. Geen extra inspanningen, geen zonne-energie of andere Co2- of fossiele brandstofverminderende maatregelen of technieken.

De paragraaf duurzaamheid in het voorstel van het college is wel erg sober maar ook weer erg royaal in vaagheid. Bij een aanvraag om bouwbudget verwachten wij op het gebied van duurzaamheid meer SMART geformuleerde doelstellingen en te behalen resultaten, dit is een beetje de stijl van dit college als het gaat over duurzaamheid, we vinden het heel belangrijk maar nu nog maar net aan voldoende, komt allemaal later wel. Later is vandaag, vandaag moeten we ons druk maken over het terugbrengen van de CO2 footprint. Vandaag leren de leerlingen van het Dorenweerd in hun economielessen hoe kwetsbaar een economie is als we afhankelijk blijven van veel gebruik van fossiele brandstof, zij leren vandaag hoe onze concurrentiepositie verslechtert t.o.v. landen die duurzaamheid niet alleen in hun beleid maar ook in de realisatie serieus nemen.

Voor een goede beoordeling van de voorliggende plannen willen wij graag van het college informatie over de duurzaamheidaspecten en plannen, zowel van de uitbreiding sec als in relatie met het totale gebouw, in financieel en bouwkundig opzicht. Van belang daarbij is ook de mogelijke synergie die nog kan plaatsvinden tussen de nu te bouwen uitbreiding en eventuele aanpassingen aan de oudbouw, niet alleen bouwtechnisch maar ook qua installatie-, meet- en regeltechniek.

‘Duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’ (VN-commissie Brundtland, 1987)
Dat was een kop in de Nieuwsbrief van de Werkgroep Dorenweerd Duurzaam afgelopen december. Graag willen wij samen met collega’s in de raad, het college en de organisatie de handschoen opnemen die door de werkgroep Duurzaam Dorenweerd is toegeworpen.
De werkgroep waarin ouders, leerlingen, directie en ook onze burgemeester vertegenwoordigd zijn stelt in een nieuwsbrief: Tijdens een overleg is naar voren gekomen dat het Dorenweerd College het onderwerp duurzaamheid grootser zou moeten aanpakken. De intentie is om met behulp van een bidbook investeerders enthousiast te maken om ons te helpen bij het duurzaam maken van de school. Met het geld dat wordt bespaard op bijvoorbeeld energie en water, kunnen educatieve projecten op het gebied van duurzaamheid worden gefinancierd. In diezelfde nieuwsbrief spreekt men de ambitie uit om een van de meest duurzame scholen van Europa te worden. Welnu: laat de gemeente een van de investeerders worden! Hoe?

Als GroenLinks weten wij veel te goed dat voor niets alleen de zon op gaat, maar we weten ook dat je hem daarna zeer duurzaam kunt gebruiken. Vandaar ons voorstel om vanuit het Goede Tijden Slechte Tijden-fonds anticyclisch nu te investeren in het terugdringen van het gebruik van fossiele energie en daarmee minder CO2 uitstoot te bereiken bij het “nieuwe” Groene Dorenweerd.
De methodiek om dit te bereiken is beschreven in de uitkomsten van de raadswerkgroep bezuinigingen van 24 augustus vorig jaar, onder het kopje Duurzaamheid met opbrengst op korte termijn. Dit voorstel is behandeld in de raad van eind september, maar door het terugtrekken van het Meerjarenbeleidsplan is ook dit rapport naar de achtergrond verdwenen. Wat ons betreft zullen we dan ook komen hopelijk samen met een meerderheid van de raad met een voorstel om € 50.000 vanuit het GTST fonds te investeren in energiebesparing/duurzame energie t.b.v. zowel oud- als nieuwbouw van het Dorenweerd.

Graag willen wij dat het Dorenweerd samen met het college op korte termijn plannen uitwerkt daaromtrent, zodat mogelijke synergievoordelen tijdens de komende bouw nog meegenomen kunnen worden. In de plannen die dan gepresenteerd worden kan ook duidelijk worden in hoeverre deze investering weer terugkomt bij de gemeente door lagere energielasten. Dus wat ons betreft kan het Duurzaam Dorenweerd het dak op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten