donderdag 24 november 2016

Energiebesparing bij bedrijven

We zijn op weg naar een klimaatneutraal Renkum in 2040. Dat vraagt inzet van de gemeente, inwoners en bedrijven. De omgevingsdienst (ODRA) kan met inzet van speciaal opgeleide energie-inspecteurs bedrijven helpen om energiebesparende maatregelen toe te passen die binnen vijf jaar terugverdiend zijn. Dat is verplicht voor grotere bedrijven, Charlotte de Roo wil ook weten wat de gemeente kan doen om kleinere ondernemers hierin te stimuleren. GroenLinks stelde samen met D66 vragen hierover.

In september 2013 is het Energieakkoord voor duurzame groei in de Sociaal Economische Raad gesloten. In maart 2015 is een Gelders Energie Akkoord gesloten met als deelnemers vrijwel alle Gelderse gemeenten waaronder de gemeente Renkum. Eén van de belangrijke doelstellingen daarbij is om met elkaar een flinke extra bijdrage te leveren aan energiebesparing.

De partijen van het akkoord spraken onder andere af om zich in te zetten voor de realisatie van energiebesparende maatregelen die zich in vijf jaar of minder terugverdienen. De rol van de gemeente als toezichthouder is daarbij van belang.
De Wet Milieubeheer geeft energie-inspecteurs de bevoegdheid  bedrijven te controleren op genomen energiebesparingsmaatregelen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend.
Uit een evaluatie eerder dit jaar van de gemeente Den Bosch blijkt dat dergelijke controles werken. Door goed toezicht en het aanspreken van bedrijven op hun verantwoording is hun jaarlijks energiegebruik met circa 7% gedaald. Dit is gelijk aan de energie opbrengst van 5 windmolens.

Renkum is zelf als gemeente te klein om eigen energie-inspecteurs in dienst te nemen en daarom  laat men dit uitvoeren via de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA).
De ODRA heeft in haar meerjarenbegroting 2017-2020 opgenomen dat er in 2015 een start is gemaakt met het opleiden van toezichthouders. Een basischeck door de inspecteurs wordt meer en meer onderdeel van het toezicht maar moet in 2016 verder geïmplementeerd worden. En dat er daardoor meer zicht wordt verkregen op de besparingsmogelijkheden bij bedrijven. Het stimuleren en afdwingen van maatregelen vraagt om andere kennis en vaardigheden dan het reguliere toezicht. ODRA gaat zich hierin verder ontwikkelen.

De Wet Milieubeheer geldt alleen voor de grotere MKB bedrijven. Renkum heeft relatief veel kleine MKB  bedrijven. ODRA’s toezichthouders kunnen met de nieuw opgebouwde kennis ook een belangrijke rol spelen voor deze doelgroep.

Renkum wil een duurzame gemeente zijn en in 2040 klimaatneutraal. Het halen van deze doelstellingen vraagt een actieve houding van de gemeente op het vlak van duurzaamheid en energiebesparing.


Vragen
  1. Bij hoeveel Renkumse bedrijven is in 2016 een basischeck op energiebesparende maatregelen uitgevoerd en wat waren de conclusies hieruit? Heeft dit bijvoorbeeld geleid tot invoering van energiebesparende maatregelen?
     
  2. Kunt u voorbeelden noemen van de energiebesparende maatregelen die zijn geadviseerd aan deze bedrijven? Is de basischeck voldoende om bedrijven over de streep te trekken? Indien ja, op welke termijn verwacht u dan dat deze maatregelen zijn uitgevoerd? Indien nee, wat kan Renkum/ODRA doen om dit te versnellen?
     
  3. Bij hoeveel Renkumse bedrijven zal er in 2017 een basischeck op energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd volgens de programmabegroting ODRA 2017? Graag zien wij dat de resultaten van 2017 worden bijgehouden en voorgelegd aan de raad bij het jaarverslag 2017.
     
  4. Wat is het totaal aantal Renkumse bedrijven dat onder de Wet Milieubeheer voor een dergelijke check in aanmerking komt? Gegeven de huidige geplande inzet van inspecteurs: hoelang duurt het dan voordat alle bedrijven (volgens het antwoord op vraag 3) daadwerkelijk gecontroleerd zijn?
     
  5. Renkum heeft veel kleinere bedrijven die ook veel te winnen hebben met energiebesparing. Kan de ODRA ook bij deze kleinere bedrijven een basischeck uitvoeren als Renkum hiervoor een opdracht geeft en wat zijn de kosten daarvan? Indien nee, op welke manier kan Renkum deze kleinere bedrijven informeren en stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten