donderdag 17 juli 2014

Handhaven en controleren energiebesparing uit de wet milieubeheer

Schriftelijke vragen van de GroenLinks fractie

Op 11 juli 2014 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met de VNG een brief gestuurd met de oproep aan de gemeente Renkum om bedrijven aan te sporen om zaak te maken van energiebesparing.

Deze brief is een vervolg op het akkoord dat op 6 september 2013 ondertekend is. Toen tekenden meer dan veertig organisaties het SER Energieakkoord voor duurzame groei. Onder deze veertig organisaties waren vertegenwoordigers vanuit de overheid, zoals ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu en VNG, en vertegenwoordigers vanuit werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties, andere maatschappelijke organisaties en financiële instellingen.

In de brief van 11 juli 2014 staat dat veel gemeenten al een actief energiebeleid voeren omdat dit winst oplevert voor de (lokale) economie en leefomgeving en natuurlijk winst voor het klimaat, maar dat bij veel bedrijven er nog energiebesparingspotentieel onbenut blijft. Het Rijk en de VNG vinden het belangrijk dat ook dit potentieel benut gaat worden en doen daarom een beroep op de gemeente Renkum om hieraan bij te dragen.

In het Energieakkoord van 6 september 2013 wordt een aantal maatregelen genoemd om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren en te vereenvoudigen, maar volgens het Rijk ervaren toezichthouders (zoals bij ons de ODRA) het controleren en afdwingen van de energiebesparingsregels vaak als lastig en het Rijk en de VNG willen dit vergemakkelijken en ondersteunen. Ervaringen van de DCMR Rijnmond met het handhaven van deze regels hebben geleerd dat 90% van de ondernemers aldaar tevreden waren, omdat zij geld hebben bespaard door het nemen van energiebesparingsmaatregelen.

Volgens het huidige én het vorige coalitie akkoord wil de gemeente Renkum in 2040 klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken moet er veel gedaan worden, daarom hebben wij de volgende twee vragen:

1.     Kan het college aangeven welke concrete acties zij gaat ondernemen naar de Renkumse bedrijven toe naar aanleiding van deze oproep van het Rijk?

2.     Gaat de gemeente Renkum via de ODRA er voor zorgen dat bedrijven in Renkum zich houden aan de Wet Milieubeheer waarin staat dat alle maatregelen op energie gebied genomen moeten worden die zich in vijf jaar terugverdienen?

Fractie GroenLinks Renkum, Henk Boon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten