woensdag 28 mei 2014

Klimaateisen bij aanbesteding leerlingenvervoer?

GroenLinks heeft recent vragen gesteld over leerlingenvervoer in de commissie inwoners:


“Wij willen graag van de wethouder weten of het college  klimaat eisen gaat stellen bij de aanbesteding. We willen klimaatneutraal zijn in 2040, dus is het logisch dat we ook bij de aanbesteding van de leerlingenvervoer kijken welke eisen we hieraan kunnen stellen. Zo heeft de provincie bijvoorbeeld CO2 eisen gesteld aan het busvervoer, waardoor de bussen nu 40% minder CO2 uitstoten.“

Uw antwoorden van 26 mei 2014 geven aan dat gemeente Renkum het leerlingenvervoer zoveel als mogelijk klimaatneutraal wil laten uitvoeren. Vervolgens refereert u aan de Euro-V norm die emissie-grenzen voor luchtkwaliteiteisen bevatten. De broeikas gassen zoals CO2 maken hier geen deel van uit. 

De provincie heeft CO2 eisen gesteld in de Achterhoek en het Rivierengebied en de Stadsregio heeft groen gas verplicht voorgeschreven voor het busvervoer in onze regio. Het voorschrijven van groen gasvervoer heeft een positief effect op de regionale werkgelegenheid  omdat van lokaal geproduceerd biogas groen gas is gemaakt.

Hoe gaat het college zich inzetten om klimaateisen te verwerken in de volgende aanbesteding?

Wanneer vindt de volgende aanbesteding van het leerlingenvervoer plaats? En wat is de looptijd van het volgende contract mbt het leerlingenvervoer?

Bent u bereid om in gesprek te gaan met de stadsregio om hun ervaring van het klimaatneutrale busvervoer te bespreken?



Fractie GroenLinks
Charlotte de Roo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten