maandag 15 oktober 2012

Zonatlas voor Renkumse daken?

GroenLinks Renkum heeft zich met succes hardgemaakt voor het meedoen aan de actie “collectieve aankoop zonnepanelen” (kijk op http://www.zonnepaneelvoordeel.nl/ ) en binnenkort komt die eraan, maar hoe weet je nu of je huis of je bedrijfspand hiervoor geschikt is? In andere gemeenten is daar de zonatlas voor ontwikkeld.

Dit degelijke Duitse systeem brengt digitaal in beeld hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden op huizen, bedrijven, scholen en andere gebouwen. De terugverdientijd rolt er meteen uit. De terugverdientijd varieert van 4 jaar voor kleine ondernemingen tot 7-8 jaar voor huizen. In Duitsland leidt dit systeem tot 20% meer aanschaf van zonnepanelen. Met een paar muisklikken zie je dat een investering in zonne-energie buitengewoon rendabel is. Arnhem, Tiel en Nijmegen hebben dit systeem al aangeschaft.

De Zonatlas is zeer accuraat en houdt rekening met de hoogte van gebouwen, bomen, oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zon.

GroenLinks raadslid Charlotte de Roo heeft in de commissie leefomgeving op 9 oktober 2012 voorgesteld dat de gemeente Renkum deze goede voorbeelden volgt.

Wethouder Heinrich beraadt zich nog op een antwoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten