maandag 15 oktober 2012

Visieloze Milieunota

Visieloze Milieunota

Drie hapklare brokken

Dinsdag 9 oktober presenteerde wethouder Heinrich (VVD) de Renkumse milieunota (2013-2016), Een visieloos document. Charlotte de Roo noemde het broddelwerk, waar de honden geen brood van lusten.

GroenLinks stelt drie hapklare brokken voor:

1. Handhaving van de Wet Milieubeheer bij bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terug verdienen. In de Rijnmond gebeurt dit en is 90 % van de ondernemers achteraf tevreden omdat ze geld hebben bespaard.

2. Een klimaatstappenplan opstellen zodat Renkum in 2040 klimaatneutraal wordt. BV door aanschaf van de Zonne Atlas. Dit Duitse systeem brengt digitaal in beeld hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden op huizen, bedrijven, scholen en andere gebouwen. De terugverdientijd rolt er meteen uit. De terugverdientijd varieert van 4 jaar voor kleine ondernemingen tot 7-8 jaar voor huizen. In Duitsland leidt dit systeem tot 20 % meer aanschaf van zonnepanelen. Arnhem, Tiel en Nijmegen hebben dit systeem al aangeschaft.

3. Investeren in biodiversiteit. Gemeentelijk maaibeheer aanpassen op het levensritme van de bij. Eetbare siertuinen onderhouden door buurtbewoners. Informatie voor bewoners om hun eigen tuinen meer natuurvriendelijk in te richten.

In de bijlage de inbreng van GroenLinks en de link naar de live uitzending

In de commissie leefmilieu is de discussie afgebroken, omdat wethouder Heinrich niet bereid was te reageren op de kritiek van GroenLinks, D66, PvdA en Gemeentebelangen. Wordt vervolgd in de Raadsvergadering van woensdag 31 oktober.

Live uitzending:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten