dinsdag 26 april 2011

Beantwoording GroenLinks vragen over energie van Arnhem

Vandaag zijn de antwoorden van het college binnen - hieronder te lezen.
Krijg Renkum energie van Arnhem?
Vraag 1:
Vorige week is bekend gemaakt dat de gemeente Arnhem weer energiestad wil zijn. Maar liefst 43 concrete initiatieven zijn voorgesteld door onze buurgemeente. De gemeente Arnhem wil zelf het goede voorbeeld geven en streeft naar 3% energiebesparing in 2014. Daarnaast wil Arnhem over drie jaar 7% van haar energie zelf opwekken d.m.v. duurzame energie. Bedrijven, instanties en instellingen reageren enthousiast om mee te doen. In juni 2011 ligt er een convenant met concrete afspraken. Gemeente Renkum werkt nu al samen met Arnhem op andere onderwerpen zoals belastingen en subsidieverwerving. Samenwerking op energiegebied met de gemeente Arnhem ligt voor de hand. Kansen liggen er in onze optiek rond het EMT-cluster op Arnhems Buiten en het bedrijventerrein aan de Klingelbeekseweg.
Ook zien wij kansen voor de duurzame ontwikkeling van het Norske Skog terrein, mogelijk ook op het vlak van het opwekken van groene energie (zon, wind, biomassa) binnen de gemeente Renkum.

Antwoord 1:
1. Welke stappen neemt het college de komende weken om samenwerking aan te gaan met Arnhem Energie stad en daarbij te profiteren van deze positieve ontwikkeling?
In MRA (Milieu Regio Arnhem) verband zijn structurele contacten tussen Arnhem en de omliggende gemeenten, waarbij op passende ontwikkelingen wordt aangehaakt. Veel delen van ‘Arnhem energiestad’ zijn in dit verband besproken. Voorbeeld hiervan zijn
- de onderzoeken naar en de (verdere) inzet van minder milieubelastende brandstoffen voor tractie en huisvuil ophaal wagens;
- het onderzoek naar kansen in de bodem voor KWO (Koude Warmte Opslag) installaties binnen het MRA gebied. Met name onderlinge beïnvloeding van installaties legt een zware beperking op de toepassing;
- in breder verband, indien de andere MRA gemeenten daarmee instemmen, kunnen globale regionale onderzoeken worden opgestart naar mogelijkheden van Geothermie*;
- in samenspraak met andere gemeenten, Arnhem is daartoe ook uitgenodigd, zal het nieuwe elektra leveringscontract d.m.v. Europese aanbesteding worden opgezet. (De gemeente Renkum verbruikt nu alleen op duurzame wijze opgewekte elektriciteit).
Ook dat zijn zaken waar Arnhem op doelt in haar programma.
* Er zijn tal van milieu- en technische obstakels Een dergelijk onderzoek vraagt schaalgrootte die ver boven de capaciteiten van Renkum reiken. Dat geldt niet alleen voor investeringen op onderzoek en praktische installaties maar ook m.b.t. regelgevingen voor dergelijke warmte-win methoden.

Vraag 2. A: In Renkum hebben wij van het college nog geen concrete invulling gezien van de duurzaamheidsdoelstellingen in het college akkoord 2010-2014. Om de millennium doelen en de intenties in het milieuplan te kunnen uitvoeren zijn er veel initiatieven nodig.
Vraag 2. B: In het coalitie akkoord staat dat de gemeente Renkum haar CO2-footprint gaat vaststellen. Bij de activiteiten in het Milieuprogramma 2011 wordt dit niet genoemd. Wanneer is het college van plan om haar eigen voornemen te realiseren? Welke mogelijkheid ziet het college om de CO2 footprint alsnog in 2011 vast te (laten) stellen?

Antwoord 2 A: Duurzaamheidsdoelen zijn in de inleiding van het collegeakkoord en in veel deel onderwerpen benoemd. Daarmee wordt het belang van dit onderwerp ons college onderkend. Zoals in de Kadernota Duurzaam Renkum is aangegeven, is en wordt aan het implementeren van dit leidende principe in het aan u voorgelegd beleid veel aandacht geschonken. Daarnaast worden duurzame maatregelen zoveel als mogelijk op natuurlijke momenten toegepast. (Zie ook vraag 1). Zoals bekend is het verduurzamen van de gemeente geen eindigend project maar een voortgaand proces.
Antwoord 2 B: Het bepalen van de CO2 footprint valt in tweeën uiteen:
1. het deel dat door de gemeente als organisatie wordt geproduceerd en
2.het deel dat binnen de gemeentelijke grenzen wordt geproduceerd.
Het verzamelen van die gegevens voor het deel onder ‘1’ zijn deels gereed. Daarna kunnen de berekeningen worden uitgevoerd.
Het deel onder ‘2’ wordt op landelijk niveau door Agentschap.nl voorbereid. Indien vanwege rijksbezuinigingen de in ontwikkeling zijnde berekenmethode niet wordt geschrapt, zullen landelijke parameters worden aangereikt die bovendien vergelijk tussen dezelfde parameters gebruikende gemeenten mogelijk maakt. Zodra de Minister haar methode landelijk ter beschikking stelt zullen wij trachten de gemeentelijke footprint daarmee op te stellen. Onder deze footprint vallen bijvoorbeeld alle gebouwen, industrieën, woningen, fabrieken, gemotoriseerd verkeer als auto, bus, goederen, trein- en waterverkeer, werktuigen, openbare voorzieningen als verlichting, pompen en gemalen etc. Niet beïnvloedbare zaken zoals vliegverkeer wordt buiten beschouwing gelaten. Activiteiten die energie opwekken zonder dat fossiel CO2 wordt geproduceerd, kan op deze rekensom in mindering worden gebracht*. In tegenstelling tot hetgeen uw fractie stelt wordt in het Milieuprogramma 2011, blz 24, aangegeven dat een CO2 footprint van de gemeente Renkum wordt vastgesteld.

*In de gesprekken met Norske Skog, vanwege de reductie op papier productie, is ruime aandacht voor de mogelijkheden die de op het terrein aanwezige, op voornamelijk hout gestookte, WKK (warmte Kracht Koppeling) centrale bezit. Algemeen wordt aanvaard dat hout en biomassa als brandstof, een CO2 neutrale warmte en elektriciteit energiedragers zijn. Ook op provinciaal niveau, het bevoegd gezag vanwege de Wet Milieubeheer en het belang dat ook G.S. ziet in de mogelijkheden, is ruime aandacht voor deze al aanwezige WKK installatie. Duurzame energie opwekking is voor de provincie evenzeer een belangrijk item. De gemeentelijke CO2 footprint wordt bij levering van warmte en elektriciteit, ter vervanging van fossiele brandstof, gunstig beïnvloed.
Opmerking: Vanwege vastgesteld provinciaal beleid is het de gemeente Renkum niet toegestaan binnen haar grenzen windturbines te (laten) oprichten.

Vraag 3.: Indien de CO2 footprint van Renkum pas na 2011 wordt vastgesteld, dan blijft er minder tijd om deze footprint te reduceren. De beste manier om snel CO2 te reduceren is het besparen van energie en het omschakelen op duurzame energie. Welke plannen heeft het college voor maatregelen om de
Renkumse CO2-footprint te reduceren?

Antwoord 3: CO2 Reducerende maatregelen zijn in het verleden automatisch genomen t.g.v. financiële besparingen op energieverbruik. Gegeven de reeds bereikte resultaten kunnen verantwoorde en efficiënte keuzen worden gemaakt tussen deelgebieden die hoog kunnen scoren in CO2 reductie. (zie ook antwoord onder 2). Bij het bepalen van de footprint moet daarom zoveel als mogelijk inzicht zijn in eerdere footprints en investeringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten