maandag 4 maart 2013

Zonnepanelen brengen meer op dan spaargeld


Het plaatsen van zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Investeringen in zonnepanelen worden binnen 10 jaar terugverdiend, en daarna is de stroom nog vele jaren gratis. Dat vertelde GroenLinks raadslid Charlotte de Roo woensdagavond 27 februari aan de ruim 60 belangstellenden bij de informatieve bijeenkomst over zonnepanelen, die GroenLinks in samenwerking met D66 had georganiseerd in het gebouw van de ReVaBo in Oosterbeek. Op het dak van dit opleidingsinstituut voor de bouw is vorig jaar een groot aantal zonnepanelen geplaatst

In de gemeenteraad heeft GroenLinks het initiatief genomen voor het vormen van een fonds om leningen te verstrekken aan instellingen die willen investeren in duurzame energie. Het Dorenweerd College heeft hiervan voor de nieuwbouw als eerste gebruik gemaakt. Ook hebben GroenLinks en D66 in de gemeenteraad bewerkstelligd, dat Renkum nu gaat meedoen aan een centrale inkoopactie van zonnepanelen met een groot aantal andere Gelderse gemeenten.

Frans Hoekman van D66 leidde op inspirerende wijze de paneldiscussie. Bij deze discussie ontstond het idee om het dak van de Oosterbeekse bibliotheek, dat heel gunstig gelegen is op de zon, beschikbaar te stellen aan burgers om daar hun zonnepanelen te laten monteren. Een ander idee was om te gaan werken aan een regeling voor huurders om, bij vertrek uit hun huurwoning, de gedane investeringen in zonnepanelen te kunnen overdragen aan nieuwe huurders. 

Pieter Minderhoud (D66) en Charlotte de Roo (GroenLinks) sloten de avond af met de oproep aan burgers om te kiezen voor duurzame energie, zoals met zonnepanelen, en energiebesparing. Maar zij deden ook een oproep aan de politiek om burgers waar nodig te steunen en stimuleren, zoals met een huurdersregeling voor zonnepanelen.
Door: Cees Kwakernaak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten